creativity - Гювечета
Вторник
02.09.2014, 16:58
creativity
Добре дошли Гост | RSS
Главна Гювечета Регистрация Вход
Сайт меню

News

Реклама

Гювечета




Яйца със сос

Продукти за 4 гювечета:
8 яйца,
100 г пресни или стерилизирани гъби,
2 глави лук, 1 чашка коняк,
100 г сметана (или изцедено кисело мляко),
1/2 пакетче краве масло, сол,
черен пипер
Гъбите се изчистват, измиват се и се запържват в половината масло. Прибавя се тънко
нарязаният на филийки лук и също се запържва, докато стане прозрачен. Прибавят се конякът и
сметаната, посолява се, разбърква се 1 - 2 пъти и се отстранява от огъня. С останалото масло се
намазват гювечетата. Във всяко от тях се счупват по 2 цели яйца, посолява се и се слагат в
загрята фурна. Когато белтъкът побелее, гювечетата се изваждат, яйцата се заливат със соса и
се сервират веднага.

Суфле с гъби в гювечета

Продукти за 4 гювечета:
1/2 пакетче краве масло,
1 глава нарязан лук,
150 г гъби (може и стерилизирани),
4 равни супени лъжици брашно,
300 мл прясно мляко,
1 чаша настърган кашкавал,
2 яйца, сол,
черен пипер
Лукът се запържва в половината масло, прибавят се измитите гъби, нарязани на ситно, и се
задушават 2-3 мин. Поръсва се със сол и черен пипер и сместа се разпределя поравно в
гювечетата. Останалото масло се сгорещява в тиган, запържва се брашното, разрежда се с
прясното мляко и се вари 1 мин, като се бърка непрекъснато. Посолява се леко, прибавя
се кашкавалът и се бърка, докато се стопи. Отстранява се от огъня и жълтъците се
разбъркват в соса. Отделно се разбиват на твърд сняг белтъците, прибавят се към
сместа, която се разпределя поравно върху гъбите. Суфлето се пече в сгорещена фурна
около 20 - 25 мин. Сервира се веднага.

Гювечета по шопски

Продукти за 1 гювече:
2 супени лъжици нарязан лук,
1 обелен домат (от консерва),
100 - 120 г леко обезсолено сирене,
2 супени лъжици краве масло,
1 цяло яйце,
малко нарязана люта чушка (по желание),
сол, пипер
Всички продукти (без яйцето) се слагат в гювечетата. Пече се във фурна около 15 мин.
Накрая се счупва отгоре 1 яйце и се допича още 5 мин. Поднася се с препечен хляб.

Гювече с кашкавал

Продукти за 4 гювечета:
250 г кашкавал,
1/2 кофичка сметана (или изцедено кисело мляко),
2 кисели краставички,
1/2 пакетче краве масло (маргарин),
1 супена лъжица брашно,
4 яйца, черен пипер,
копър
Кашкавалът се нарязва в отделен съд на кубчета, които се овалват в брашното.
Прибавят се нарязаните на ситно кисели краставички и сметаната.
Разбърква се добре и се разпределя равномерно в предварително намазаните с масло
гювечета. След като се запекат, във всяко гювече се добавя по 1 сурово яйце и се
допича, докато се получи желаната гъстота на яйцето. След като се извадят от фурната,
поръсват се с черен пипер и ситно нарязан копър.

Гювече със сирене

Продукти за 4 гювечета:
2 яйца,
200 г обезсолено сирене,
кашкавал,
50 г краве масло (маргарин),
4 домата, черен пипер,
магданоз
Яйцата се разбиват, прибавя се натрошеното (не на ренде) сирене и се поръсва на вкус с
черен пипер. Гювечетата се намазват с маслото и сместа се разпределя в тях
равномерно. Отгоре плътно се нареждат нарязаните на колелца домати. Пече се в
умерена фурна. Когато се запекат, поръсват се с настърган кашкавал и ситно нарязан
магданоз.

Гювече с пресни домати

(Продукти за 4 гювечета:
4 големи зрели домата,
400 г леко обезсолено сирене,
4 яйца,
50 г кашкавал,
1/2 пакетче краве масло,
1/2 връзка магданоз,
черен пипер,
червен пипер, сол
Сиренето и доматите се настъргват на ренде. Прибавят се черен пипер, нарязаният на
дребно магданоз и предварително разбитите яйца. Сместа се омесва добре и се изсипва
в предварително намаслените гювечета. Запича се във фурна. Преди сервиране се
поръсва с настъргания кашкавал. По желание може да се добави и по една люта чушка
преди печенето. Накрая се поръсва с червен пипер.

Домати с яйца и кашкавал в гювечета

Продукти за 4 порции:
около 1,2 кг-8 пресни дамата,
8 яйца,
80 г краве масло,
200 г балкански кашкавал,
черен пипер,
сол
Измитите домати се издълбават с чаена лъжичка и се посоляват. Разпределят се в
намазаните с масло гювечета и във всеки домат се поставя по малко масло.
Запичат се леко във фурна и се изваждат. Във всеки домат се счупва по 1 яйце,
поръсва се с черен пипер и се добавя по 1/8 част от настъргания кашкавал. Гювечетата
се допичат до готовност. Сервират се като закуска, топло предястие или основно
блюдо.

Домати, пълнени с гъби и ориз в гювечета

Продукти за 4 гювечета:
1,2 кг пресни домати,
250 г пресни гъби,
80 г ориз,
120 г лук,
80 мл олио,
2 яйца,
250 мл прясно мляко,
1 супена лъжица брашно,
5г червен пипер,
1/2 връзка магданоз,
сол, черен пипер
Обеленият и измит лук, нарязан на дребни кубчета, и измитите и нарязани на филийки
гъби се задушават в част от олиото до полуомекване. Прибавят се изчистеният и измит
ориз, част от вътрешността на издълбаните домати, червеният пипер, малко вода и сол
и се задушава, докато оризът набъбне. Поръсва се със ситно нарязания магданоз и
черен пипер и се разбърква. Със сместа се напълват издълбаните и отцедени домати.
Затварят се с изрязаните при издълбаването капачета, предварително поръсени с
брашното, подреждат се в намазаните с олио гювечета, в които предварително е
разпределена останалата част от издълбаната вътрешност на доматите, поливат се с
останалото олио и се пекат в умерена фурна. Заливат се със смес от разбитите яйца и
прясното мляко и се запичат до готовност.

Гювече с гъби и ориз

Продукти за 4 гювечета:
500 г печурки,
1 кафеена чашка ориз,
1/2 пакетче краве масло,
1 връзка зелен лук,
1 връзка магданоз,
1 голям домат,
черен пипер, сол
Измитите гъби се нарязват и се задушават в маслото. Прибавят се оризът, нарязаният
лук, настърганият домат и подправките. Омесва се добре и сместа се разпределя в
гювечетата. Добавя се малко вода. Пече се в силна фурна (200° С). Преди сервиране се
поръсва с нарязания магданоз.

Пиле в гювечета

Продукти за 1 гювече:
1/2 чаша варен ориз,
1/2 чаша варено пилешко месо,
1 яйце, 2 супени лъжици кисело мляко,
2 супени лъжици прясно мляко,
1 супена лъжица олио,
1 главичка лук, 1 морков,
сол, черен пипер
Пилето се сварява в подсолена вода с лука и моркова. Изважда се, бульонът се
прецежда и в него се сварява оризът (за 1 чаена чаша суров ориз са необходими 2 1/2
чаени чаши бульон). Месото се отделя от костите, нарязва се на парченца и се
разбърква със сварения ориз. Сместа се разпределя в гювечетата, наръсва се с олиото и
черен пипер и гювечетата се пекат отхлупени около 15 мин. След това се заливат с раз-
битите яйца и мляко и се допичат още 5 мин.

Телешко в гювечета

Продукти за 4 гюВечета:
750 г телешко месо,
1 буркан стерилизиран гювеч,
1 глава лук, 500 г картофи,
4 супени лъжици олио,
1 супена лъжица нарязан магданоз,
сол,, червен пипер
Месото се нарязва на 8 парчета и се запържва с маслото в [ тенджера. Прибавя се лукът,
запържва се и той, поръсва се със I сол и червен пипер, залива се с малко вода и се
задушава, докато месото омекне. Обелените и измити картофи се нарязват на кубчета и
се добавят със стерилизирания гювеч към омекналото месо. Разбърква се добре и
сместа се разпределя в гювечетата, като във всяко гювече се слагат по две парчета месо.
Поръсва се с магданоза, гювечетата се похлупват и се пекат, докато омекнат картофите.
По време на печенето се долива по малко гореща вода. По желание може да се нареже и
една лютива чушка.

Кебап в гювечета

Продукти за 4 гювечета:
750 г нетлъсто свинско месо,
1 морков, 3 големи глави лук,
3/4 опаковка майонеза,
2 супени лъжици доматено пюре,
1/2 чаша трохи от хляб,
сол, черен пипер
Лукът и морковът се нарязват на колелца и се разпределят в гювечетата, намазани с
олио. Месото се нарязва на парченца, посолява се леко, поръсва се с черен пипер и се
разпределя върху лука в гювечетата. Доматеното пюре се разбива с ма* йонезата и се
разпределя върху месото. Пече се в сгорещена фурна около 35 мин. Поръсва се с
хлебните трохи и се допича още 5 мин. Сервира се със салата или с пюре от картофи.

Гювечета по ориенталски

Продукти за 1 гювече:
100 г смляно месо (смес от
свинско и телешко), 2 супени лъжици нарязан лук,
2 супени лъжици прясно мляко, 1 яйце, 1 супена лъжица
олио, сол, черен пипер
Месото, подправките и млякото се разбъркват и от сместа се правят сплеснатй кюфтета,
с които се покриват намаслени-те дъно и стени на гювечетата. Пекат се в сгорещена
фурна 15-20 мин, докато се зачервят. В средата на всяко гювече се счупва по 1 яйце,
поръсва се с олиото и се допича още 6 -7 мин. Сервират се топли.

Гювечета с кайма

Продукти за 4 гювечета:
500 г кайма (смес от свинско и телешко месо),
2 яйца, 1/2 филия сух бял хляб,
1 малка глава лук, 1 супена лъжица кисело мляко,
2 домата, по 1/2 зелена и червена пиперка,
1 морков, 1/4 пакетче масло,
парче кашкавал за поръсване (или 4 яйца),
1 връзка магданоз, черен и червен пипер,
4 яйца (по желание), сол
Смесват се каймата, яйцата, натопеният и изстискай хляб, ситно нарязаният лук,
киселото мляко, морковът, нарязан на малки кубчета, ситно нарязаният магданоз, сол,
червен и черен пипер. На дъното на гювечетата се слага по бучка масло и се разпределя
каймата. Покрива се с тънки резени домати и Се пече във фурна. Преди да се сервират,
гювечетата се посипват с настърган кашкавал (или се счупва внимателно по 1 яйце) и
се допичат.

Гювече с агнешко месо

Продукти за 4 гювечета:
800 г агнешко месо от бутче,
щ 125 г краве масло,
250 г кисело мляко, 4-5 връзки зелен лук,
1 връзка магданоз, 1 връзка копър, 1 връзка джоджен,
4 яйца, 4 супени лъжици брашно, олио, черен пипер, сол
Месото се нарязва като за кебап. С намаслени в олио ръце месото се размачква. Върху
него се подреждат нарязаният лук, магданозът, копърът и джодженът. Поръсва се със
сол, черен пипер и се оставя няколко часа да се ароматизира месото. Отлежалата смес
се разпределя в гювечетата и отгоре се разпределя маслото. Запича се. Малко преди
ястието да стане готово, залива се с яйцата, разбити с брашното и млякото. Допича се.

Гювече с месо и гъби

Продукти за 4 гювечета:
400 г свинско месо, 300 г гъби, 2 глави лук,
1/2 пакетче краве масло, 150 г настърган кашкавал,
черен пипер, сол
Измитите и нарязани гъби се задушават с маслото в тиган. Добавят се нарязаният лук и
месото, нарязано на хапки. Разбърква се добре, прибавят се подправките и сместа се
разпределя в гювечетата. Пекат се в умерена фурна. Преди сервиране се поръсват с
настъргания кашкавал.

Гювече с месо и сметана

Продукти за 4 гювечета:
500 г месо, 1/2 кофичка сметана,
200 г пушено сирене, 1/2 връзка копър,
черен пипер, сол
Месото се нарязва на дребни хапки. Размесва се със сметаната и нарязаното на кубчета
пушено сирене. Прибавят се подправките и сместа се разпределя в гювечетата. Пече се
в умерена фурна. Преди сервиране се поръсва със ситно нарязания копър

Гювече с месо и гъбена супа

Продукти за 4 гювечета:
500 г свинско месо, 1 пакетче гъбена супа на прах,
1/2 пакетче краве масло, 150 г настърган кашкавал,
черен пипер, сол
Месото се нарязва на хапки и се размесва с подправките. Разпределя се в
предварително на маслените гювечета. Гъбената супа се разбива на гъста каша с вода и
се изсипва във всяко гювече по равно. Пече се в умерено силна фурна. Преди сервиране
се поръсва с настъргания кашкавал.


вицове

facebook
Mustafa Mustafov

Създайте Визитката си

LifeStyle


Copyright MyCorp © 2014
Безплатен уеб хостинг - oVo